Brandskydd

Vad är brandtätning? En äkta superhjälte svarar.

Vad är brandtätning och varför är det viktigt? Hur fungerar den? Se videon, läs vår artikel om ämnet eller kontakta vår expert direkt för att få svar på alla dina frågor. Våra äkta Nullifire-superhjältar står alltid redo att hjälpa dig. 

 

Kontakta vår brandtätningsexpert

 


Se videon ovan om brandtätning. I videon förklarar brandskyddskonsult Dr. Andrew Taylor bästa praxis kring brandtätning och varför det är så viktigt. Detta ämne är viktigt för alla att förstå och inte bara för experter på brandtätning eller personer som hanterar brandtätning i sina yrken. Vi behöver alla få kunskap om hur våra hem och offentliga byggnader görs säkra för oss att vistas i. 

Så fortsätt läs! 

Varför är brandtätning viktigt? 

I händelse av brand i en byggnad och särskilt om brandtätningen är otillräcklig, sprider sig branden och röken mycket snabbt genom hela byggnaden. Tragiskt nog är de flesta av offren inte ens i rummet där branden startar. Och 80 % av brandrelaterade dödsfall har att göra med inandning av rök och giftiga ångor. 

Brandtätningsprodukter stoppar lågor, värme och rök från att spridas. Resten av byggnaden förblir säker och utrymning och räddningsarbetet kan ske på ett tryggt sätt. 

Ett exempel på hur snabbt röken sprider sig: 

Du är i ett rum som är sex meter långt, sex meter brett och sex meter högt. Det börjar brinna i lägenheten intill. Det finns ett hål stort som omkretsen på en blyertspenna i väggen. Redan efter 3 minuter och 40 sekunder finns det så mycket rök i rummet att du inte ser längre än 40 cm framför dig och det finns en omedelbar kvävningsrisk. 

Hur fungerar brandtätning? 

Brandtätning bygger på principen om uppdelning i brandceller. Brandceller i en byggnad ser till att elden inte sprider sig vidare från det utrymme där den startade. De huvudsakliga brandcellerna såsom golv, väggar och innertak är brandbeständiga upp till en viss specificerad tidsram. 

Olika rörinstallationer går genom dessa strukturer då byggnader är utrustade med el, nätanslutningar, vatten, luft och gas. Brandceller behöver också sammanfogningsställen för att fungera. 

Lågor, hetta och rök kommer att sprida sig genom alla öppningar som inte har brandtätning. Korrekt installerade brandtätningslösningar säkerställer att branden inte sprider sig vidare till andra områden utanför brandcellen. 

 

Vill du ha skräddarsydd rådgivning? Hör av dig!

En förenklad illustration av brandceller

En byggnad är uppdelad i brandceller som illustreras av de blå linjerna. Om det börjar brinna i någon av brandcellerna sprider sig inte elden vidare om brandcellen har en korrekt utförd brandtätning. Detta gör att byggnaden kan utrymmas på ett tryggt sätt. .

Läs mer i våra artiklar online

Ytterligare användbar information

Rekommenderade produkter

 • FS702

  Brandakryl

  Brandklass: inuter
  FS702 Brandakryl är en vattenburen akrylfogmassa för ljud- och brandtätning i olika byggmaterial.
 • FB750

  Brandskiva

  Brandklass: inuter
  FB750 är en lätt fyratimmars brandskyddsskiva som består av en mineralfiberskiva bestruken med en unik tätande och skyddande vattenburen beläggning.